KAPPEN
MET
KOLEN

VOLGENDE ACTIE:
vrijdag 29 maart

KOLEN KUNNEN ECHT NIET MEER

Hittegolven, bosbranden, droogte en dodelijke orkanen en overstromingen: we ondervinden klimaatverandering nu al aan den lijve. En dit is nog maar het begin.
Het is onbegrijpelijk dat onze overheid doorgaat met het opstoken van kolen: een gigantische bron van CO2-uitstoot en een belangrijke veroorzaker van milieu- en gezondheidsschade.

Daarom eisen wij, bezorgde burgers, dat de Nederlandse overheid stopt met het winnen, transporteren en verstoken van kolen en het faciliteren hiervan.

DOE MEE MET ONZE ACTIES

Elke wagonlading kolen die wordt verstookt, leidt tot meer opwarming, meer milieuschade en meer gezondheidsschade. Wat we doen, is daarom simpel. We blokkeren kolentreinen, zodat deze hun schadelijke lading niet kunnen vervoeren. Dit doen we door middel van estafetteblokkades, waarbij steeds maar één persoon op het spoor zit. Op een andere plek staat iemand klaar om je plaats in te nemen als dat nodig is. Omdat we ProRail vooraf inseinen, wordt het treinverkeer stilgelegd en zijn onze acties veilig. We ontzien ander spoorverkeer zoals passagierstreinen. Iedereen kan meedoen, ook als je niet op het spoor wilt zitten.

Maak je je net als wij flinke zorgen over de toekomst? Ga dan naar ons Telegram-kanaal voor meer informatie over onze volgende actie. En hier kun je beelden van onze eerdere acties vinden.

  • In de ochtend kom je samen met de andere actievoerders voor een korte actiebriefing. Vervolgens ga je in kleine groepjes naar de afgesproken locatie(s). Dit zijn altijd spoorlijnen waarop alleen kolentreinen rijden, zodat we geen andere treinen blokkeren.

    De eerste persoon neemt plaats op het spoor. De rest van je groepje blijft in de buurt voor de veiligheid en voor support - je bent nooit in je eentje! Op dat moment nemen we contact op met ProRail. Wanneer er iemand op het spoor zit, wordt namelijk direct het treinverkeer stilgelegd. De kolentrein kan nu dus niet verder. Ook zorgt dit ervoor dat de actie altijd veilig verloopt.

    Deze persoon blijft zitten tot de politie overgaat tot arresteren (zie `Zijn deze acties legaal?’). Zelfs dan kun je er nog voor kiezen om, na een waarschuwing, zelf weg te gaan.

    Vervolgens neemt iemand op een andere plek plaats op het spoor, waardoor de kolentrein nog steeds niet verder kan. Dit houden we vol tot iedereen is opgehouden of opgepakt. Met hoe meer mensen we zijn, hoe langer we dus een kolentransport kunnen blokkeren!

  • Iedereen - jong en oud - kan meedoen aan deze acties. Er is geen eerdere ervaring nodig.

    Voorafgaand aan de actie is er een online-briefing waarin je kennis maakt met de andere actievoerders en waarin de details van de actie worden uitgelegd.

    Op de actiedag zelf ga je naar de afgesproken locatie. Het enige wat je mee hoeft te nemen, is wat te eten en te drinken, en eventueel iets om op te zitten. En vergeet je protestbord niet, waarop je duidelijk maakt waarom jij vindt dat we moeten kappen met kolen!

  • Door middel van dit soort acties kunnen we met een kleine groep mensen een grote impact hebben.

    Eerdere acties hebben laten zien dat je met weinig middelen veel (media-)aandacht kan creëren, waarmee we stevige druk kunnen zetten op onze politici en volksvertegenwoordigers.

    Anderzijds raken we de kolenindustrie waar het pijn doet: in de portemonnee. Hoe vaker we de kolenketen verstoren, hoe moeilijker het wordt om ermee door te gaan.

  • Het spoor blokkeren mag natuurlijk niet. Toch kiezen wij voor deze vorm van actievoeren omdat er anders niet naar ons wordt geluisterd. Wij zijn bezorgde burgers die wakker liggen van de toekomst die ons te wachten staat, en die gefrustreerd en gedesillusioneerd zijn door het absolute falen van de politiek ten aanzien van de klimaatcrisis. Daarom kiezen we ervoor zelf in actie te komen door middel van geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheid.

    Wanneer iemand op het spoor gaat zitten, is het een kwestie van tijd voordat de politie arriveert. Na een waarschuwing van de politie, kies je altijd zelf om van het spoor te gaan of om te blijven zitten. Dit is altijd je eigen keuze.

    Kies je ervoor om van het spoor te gaan, dan kan je gewoon naar huis. Blijf je zitten, dan wordt je waarschijnlijk door de politie meegenomen en kan je 6 uur worden vastgehouden in een cel. Hierna kan je gewoon naar huis. Je hoeft in principe niet bang te zijn voor een strafblad, maar het is mogelijk dat je nog een boete krijgt opgestuurd.

    We worden bijgestaan door een advocaat en een juridisch team. Als je wordt gearresteerd, laten we je niet in de steek! We houden bij waar je naartoe gaat, waarschuwen eventueel je thuisfront, en staan op je te wachten op het moment dat je weer vrijkomt.

    Het belangrijkste is dat je doet waar je je goed en veilig bij voelt. We zetten niemand onder druk om over hun grenzen heen te gaan. Heb je nog vragen over de juridische details? Stuur dan een mail naar kappenmetkolen@proton.me.

    Een korte juridische uitleg maakt deel uit van de actiebriefing. Verder raden we aan om een NVDA-training te volgen (NVDA = Non-Violent Direct Action, d.w.z. geweldloze directe actie). Neem ook contact op als je wilt weten hoe je dat kunt doen.

Wij zijn een groep bezorgde burgers uit heel Nederland. We bestaan uit jongeren, ouders en grootouders die zich zorgen maken over hun toekomst en die van hun kinderen en kleinkinderen. We zijn het zat om machteloos toe te kijken hoe politici falen adequaat klimaatbeleid te voeren. Daarom komen wij in actie. Herkenbaar? Sluit je aan.

Of luister naar dit interview als je meer wilt weten over onze beweegredenen.

OVER ONS

WAAROM WE MOETEN KAPPEN MET KOLEN

De volgende organisaties:

vinden ook dat Nederland moet stoppen met kolen.

KAPPEN MET KOLEN
IN DE MEDIA

We hebben al de nodige media-aandacht gegenereerd met onze acties. Hieronder een greep uit de artikelen. Bekijk onze perspagina voor contactinformatie, persberichten en ANP-beeldmateriaal. En zie hier voor een volledig overzicht van in de pers verschenen artikelen.

BLIJF OP DE HOOGTE

Wil je niks missen? Laat hieronder je e-mail achter. We houden je graag op de hoogte van toekomstige acties.